The exploitation of crabs by Last Interglacial Iberian Neanderthals: the evidence from Gruta da Figueira Brava (Portugal).
Nabais M., Dupont C., Zilhão J., 2023- The exploitation of crabs by Last Interglacial Iberian Neanderthals: the evidence from Gruta da Figueira Brava (Portugal). Frontiers in Environmental Archaeology. Section Zooarchaeology, 2023-2, 1-15 https://doi.org/10.3389/fearc.2023.1097815
Fig. – Top left: Cancer
pagurus carapace width (mm); the
regression line reveals the biometric relationship between the size of the
right propodus and the size of the carapace. Top right: distribution of
carapace width estimates for Gruta da Figueira Brava’s MIS 5 brown crabs.
Bottom left: propodus measurements. Bottom right: width measurement.
Résumé
La consommation de petites
proies par les Néandertaliensa fait l'objet de nombreuses discussions au cours
des dernières décennies. Ces ressources sont souvent considérées comme
improductives au Paléolithique moyen en raison de leur rendement limité en
viande et donc de leur faible rendement énergétique. Cependant, les études
ethnographiques suggèrent que les petites proies - y compris les mollusques et
les crustacés - sont une ressource fiable, prévisible et en aucun cas
marginale, et il existe de plus en plus de preuves de leur inclusion dans le
régime alimentaire des Néandertaliens au cours du Paléolithique moyen et même
avant. La Gruta da Figueira Brava présente une occupation néandertalienne MIS
5c-5b qui a laissé derrière elle d'importants restes de faune terrestre et
marine accumulés par l'homme, coiffés par des niveaux remaniés qui contiennent
du matériel holocène récent accumulé naturellement, à savoir des restes de
petites espèces de crabes et d'échinodermes. Le dormeur ou tourteau Cancer
pagurus (Linnaeus, 1758) prédomine dans le dépôt intact du Paléolithique
moyen, et la reconstruction de sa largeur de carapace, basée sur la régression
de la taille des pinces, montre une préférence pour les individus relativement
grands. L'analyse détaillée des restes de Cancer pagurus révèle que des
animaux complets étaient apportés sur le site, où ils étaient rôtis sur des
charbons et ensuite ouverts pour accéder à la chair.
Abstract
Hominin consumption of small prey has been much discussed over the past
decades. Such resources are often considered to be unproductive in the Middle
Palaeolithic due to their limited meat yield and consequent low energy return.
However, ethnographic studies suggest that small prey – including shellfish –
are a reliable, predictable and by no means marginal resource, and there is
increasing evidence for their inclusion in hominin diets during the Middle
Palaeolithic and even earlier. Gruta da Figueira Brava features a MIS 5c-5b
Neanderthal occupation that left behind substantial, human-accumulated
terrestrial and marine faunal remains, capped by reworked levels that contain
some naturally accumulated, recent Holocene material, namely the remains of
small crab species and echinoderms. . The brown crab Cancer pagurus
(Linnaeus, 1758) predominates in the intact Middle Palaeolithic deposit, and
reconstruction of its carapace width, based on regression from claw size, shows
a preference for relatively large individuals. The detailed analysis of the Cancer
pagurus remains reveals that complete animals were brought to the site,
where they were roasted on coals and then cracked open to access the flesh.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fearc.2023.1097815/full
Mots clés : #Crabe, #CancerPagurus,
ressources marines, régime alimentaire #Paléolithique moyen, #Pléistocene
Keywords: #Crab, Cancer pagurus, marine resources, #diet breadth, Middle #Palaeolithic, #Pleistocene
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